Hitta balansen mellan träning, kost och vila

Det är viktigt att hitta balansen mellan träning och vila. Det finns tre viktiga delar för att man ska kunna prestera och det är träning, kost och vila. Om man inte äter okej och sovit dåligt på natten så kommer inte du kunna prestera något på din träning. Eller det kommer inte ge något värdefull resultat. För att få den där balansen som behövs så är planeringen en viktig del. Det gäller att se helheten mellan alla delar i livet med träning.

Få i dig tillräckligt med mat

Det är inte bra att äta för lite när man tränar mycket. Direkt efter du tränat så är det därför bra att du får i dig något. En banan eller något kokt ägg kan vara enkelt att ha med sig till träningslokalen och som man kan äta direkt efter man tränat. Många av oss lever ett hektiskt liv och har kanske inte alltid tid för att laga maten som man så väl behöver. Planera in tid på helgerna att laga något storkok som du enkelt kan värma när du kommer hem från träningen.

Få tillräckligt med vila

Likaväl som du planerar in när du ska träna så kan du planera in då du ska vila. Det som händer i kroppen under träningen behöver återhämta sig och det gör den bäst under vila. Vilan som du behöver kan se olika ut beroende på hur pass vältränad du är. Försök att hitta någon sysselsättning där du inte behöver anstränga dig om du inte bara vill ligga ner för att vila. Det kan vara spel online eller annat där du kan hitta någon form av spänning.

Lyssna på kroppen

Det gäller att vi lyssnar på hur vår kropp mår och vad den behöver. När vi lärt oss hur vår kropp signalerar så blir det enklare att skapa de bra förutsättningarna som den så väl behöver. Det finns ett samband mellan träning, kost och vila som är viktigt. Om vi äter för lite då vi tränar så finns det risk att vi får i oss för lite näring. När vi tränar så behöver våra kroppar energi för att kunna klara av den prestation vi utsätter kroppen för. Kosten är det bränsle som kroppen behöver för att orka med allt.