Efter hård träning – bada bastu!

Ett bastubad ser många som en möjlighet att slappna av med vänner, dricka några öl och kanske bada ishav. Faktum är att bastubad är perfekt för dig som tränar hårda pass. Det har flera fördelar. 

Fördelar med att bada bastu ofta

För det första kan bastubad stärka ditt immunförsvar och hålla dig friskare. Elitatleter har lättare för att bli sjuk på grund av att de hela tiden ligger på gränsen till vad kroppen orkar med, det gör att immunförsvaret sänks när kroppen fokuserar på andra funktioner.Du får snabbare återhämtning efter ett hårt pass tack vare att bastubadet höjer kroppstemperaturen och ökar blodgenomströmning.Ett bastubad kan också höja serotoninhalten i din hjärna vilket är bra för psyket. Det gör dig mer avslappnad och lugn, vilket kan ge följden att du sover bättre, som i sin tur ger bättre återhämtning och du är piggare vid nästa träningstillfälle.Kroppens muskler och leder blir mjuka av bastubadet tack vare den höga värmen. Perfekt för att motverka träningsvärk och stelhet!

Hur du badar bastu

Det finns faktiskt några ”regler” på hur du badar bastu. De är mer fingervisningar som säger hur du får ut det mesta av din bastutid.Först ska du tvaga och tvätta kroppen. Du ska vara ren när du sitter i bastun. Det finns tvålar som lämpar sig bra till bastubad, så kallade bastutvålar med olika dofter.Det bästa är att basta helt naken, använd därför en handduk att sitta på.Om du inte är van att basta ska du börja med lite lägre temperatur, max 70 grader. När du blivit varm och bekväm kan du öka till 80 eller 85 grader.Börja basta på översta laven för att få igång svettningen. Blir det för varmt kan du flytta ned ett steg istället för att avbryta bastubadet.När du tycker att du svettats tillräckligt kan du kyla av dig genom att ta en dusch, rulla i snön eller stå framför ett öppet fönster när det är kyligt ute.Därefter kan du gå in och basta en gång till eller så avbryter du.När du avbryter är det skonsammast mot kroppen att självtorka istället för att gnida med handduk. Om du har möjlighet borde du vila en stund utan att ta på dig kläderna. Låt kroppen återgå till sin normala kroppstemperatur innan du klär dig. Annars riskerar du eftersvettningar som kyler kroppen och kan öka risken för en förkylning.